Ha új gépet vásárolsz tudnod kell róla

Az ember nagyon sok dologgal kapcsolatosan úgy gondolkodik, mint a magánéletében, akkor is, ha céget vezet, vagy mondjuk egy vállalat tulajdonosává válik, esetleg új céget alapít, más profillal vagy tevékenységi körrel mint a már meglévő. Ilyenkor számos olyan kötelező adminisztrációs és egyéb feladat felütheti a fejét, amiről nem tudunk, vagy épp nem tudjuk hogyan kell pontosan végrehajtani. Ekkor sokszor elővesszük a józan eszünket, de sajnos nem mindig jó megoldás. Én is egy ilyen példát hoztam, hogy mindenki aki ilyen helyzetbe kerül ne kövesse el az én hibámat – amitől csak egy szerencsés találkozás és beszélgetés mentett meg.

Bővítettem ugyanis a vállalat tevékenységi körét, profilját, ha úgy tetszik, és természetesen ehhez minden velejáró feladatot el is végeztem, felvettem új embereket, beszereztem számtalan engedélyt, ami ahhoz kellett, hogy végezhessük a feladatkört, külön biztosítást kellett kötnöm, ha valami balul sülne el vagy baleset következne be a munkánk során, védve legyen minden érintett és még sorolhatnám, tehát próbáltam teljesen végiggondolni, hogy mik a kötelező elemek és mik azok a tényezők, amelyek elmulasztása vagy nem pontos megoldása miatt megbüntethetnek bennünket.

Éppen a munkakör változás miatt úgy gondoltam, hogy a munkavédelem területét is egy kicsit magasabb, professzionálisabb szinten művelő külső partner szárnyaira bízom, és felkerestem az activesafety csapatát, és az első beszélgetés során ki is derült, hogy van még egy-két olyan feladat, amely szabályok szerint kell történjen, és nem elegendő, ha én azt csak úgy a józan eszem alapján megoldom. Ilyen volt például a gépek üzembe helyezése, amely én úgy gondoltam, hogy egy teljesen egyszerű tevékenység, mert hát elkezdjük használni őket és a különböző szabályrendszerek és előírások alapján üzembe állítjuk a gépeket, de valójában ezt sokkal szabályozottabban kell végrehajtani, amiben ez a kis csapat rögtön a segítségemre is sietett. Tehát, ha valaki hasonló módon gépeket szeretne a tevékenységébe bevonni, jó ha tudja, hogy annak számtalan formája kifejezett szabályok szerint kell történjen, amit vizsgálnak és sok esetben kemény büntetéseket is szabnak ki hiányosság esetén.